
Fahéj - avagy változnak a jogszabályok


A fahéj-aldehid (CAS 104-55-2) az aldehidek egy csoportjából származó szerves vegyület, amely elsősorban fahéjolajban található meg.
Széles körben használják mind az élelmiszeriparban (jellegzetes fahéj ízét és aromát ad), parfüméria (dúsítja az illatot és tökéletesen kombinálódik más jegyekkel),
valamint az egészségiparban (a tanulmányok potenciális rákellenes tulajdonságokat mutatnak, segítik az anyagcserét, szabályozzák a vérnyomást és a vércukorszintet).
Hangsúlyozzuk, hogy a mértékletesség kulcsfontosságú ennek az anyagnak a használatában!
Miért is írunk erről most?
A CLP-rendelet legutóbbi, 2024/197 – 21 ATP bizottsági rendelet értelmében a fahéj aldehidje új osztályozásba kerül az emberi egészségre veszélyeztetett veszélyek tekintetében.
Mit jelent ez a kozmetikum és a gyertyagyártók számára?
A fahéj-aldehid illatösszetételben való jelenléte szükségessé teszi, hogy a terméket bőrallergiaként kell megjelölni (a CLP szerint).
0,01% - os felhasználása esetén az anyagot H208 figyelmeztető mondatot tartalmazó címkével kell ellátni, amely tájékoztatja a vásárlókat az allergiás reakció kockázatáról.
Felhívjuk figyelmetek, hogy az összes fahéj aldehidet vagy más potenciálisan allergiás összetevőt tartalmazó Aspol Scentra olajat megfelelően jelölik az H208 kóddal.
Az MSDS 2.2 pontnál a címkézési elemeknél, részletesen felsoroljuk azokat az anyagokat, amelyek allergiás reakciókat okozhatnak, és fel kell tüntetni a kész termék címkéjén.
Kérdés esetén állunk rendelkezésére!